CHATTEN ER ÅBEN HVER DAG KL. 9-23
Håndbyggede senge
4.9 ★ på Trustpilot
Skandinavisk design
100 dages tryghedsgaranti

Søvnmangel gør effekten af vacciner ringere

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest

Hvad du lærer i denne artikel:

Denne artikel anvender studier fra blandt andet:
Harvard-Medical-School-Logo
World-Health-Organization-WHO-Logo
University of Pittsburgh logo
Uppsala universitet logo
Vidste du, at?

Folk der sover færre end 6 timer pr. nat er 11,5 gange mere tilbøjelige til ikke at være beskyttet af vacciner, end folk der sover i gennemsnit mere end 7 timer pr. nat.

Snefrid-fjall-180x200-blaa-Nordic-Dream-kontinentalseng
Snefrid Fjäll 180x200

fra 11.995 kr. - Spar 55%

Vidste du, at?

Verdens første vaccination blev udført i 1796 af den engelske læge, Edward Jenner

Elevationsseng-180x200-Graa-Ragna-Fjall-Nordicdream-dk
Ragna Fjäll - 180x200

fra 14.995 kr. - Spar 57%

Vidste du, at?

Vacciner virker ved at eksponere kroppen for svage eller inaktive dele af en sygdom. Derved "træner" man kroppen til at bekæmpe en specifik sygdom.

Aura Nordlys - 180x200

fra 21.995 kr. - Spar 54%

De fleste af os har nok fået et par vacciner gennem tiden; enten som børn, i forbindelse med en rejse eller for nyligt i forbindelse med COVID-19. Hvis du er som de fleste, så har du nok ikke tænkt over, om der mon kunne være en forbindelse mellem effekten af vacciner og din søvn. Men det har faktisk vist sig, at der er en sammenhæng mellem de to.

Forskning har vist, at er vi i søvnmangel, virker vacciner ikke lige så effektivt, som hvis vi får den søvn, vi skal have. Dette er givet vis fordi, vores immunsystem svækkes, når vi er i søvnunderskud. Dette stiller naturligvis også spørgsmålet: har søvnmangel effekt på COVID-19 vaccinen? Af gode grunde er der endnu ikke meget forskning om dette, og der er derfor endnu ikke et definitivt svar på dette spørgsmål.

Sådan påvirker søvn kroppens modtagelighed for vacciner

Du har måske aldrig tænkt over det, men der er en korrelation mellem søvnmangel og effekten af vacciner. En studie har blandt andet vist, at søvn har en effekt på virkningen af hepatitis A-vaccinationen.

I forsøget blev der foretaget en sammenligning af forsøgspersoner, der holdte sig vågne hele natten efter en enkelt hepatitis A-vaccination, med forsøgspersoner, der havde sovet den første nat efter vaccinationen. Resultatet var opsigtsvækkende. Fire uger senere havde forsøgspersonerne, der havde fået deres søvn, dobbelt så god effekt af vaccinationen.

Andre lignende eksperimenter har fundet frem til samme resultat. Og det er ikke blot kort tid efter, at effekten af vaccinen ikke er lige så stærk, hvis du ikke har fået din skønhedssøvn. Man har set, at effekten af en vaccination stadig er bedre ved opfølgende undersøgelser et år senere, hos dem der sov natten efter vaccinationen, sammenlignet med andre, der holdte sig vågne den efterfølgende nat.

Lignende resultater er bekræftet med influenzavaccinen. Seks dage med begrænset søvn har vist sig at forringe immunresponset på influenzavaccinationen.

Det må altså konkluderes, at kronisk søvnmangel kan ses som en uspecifik tilstand af kronisk immunaktivering, som skaber forstyrrelser i den normale immunfunktion, hvilket gør, at f.eks. vacciner ikke er lige så effektive, som de er, når vi får vores søvn. Dette er fordi, der sker en forringelse af immunsystemets normale funktion, hvilket er kendetegnet ved en øget modtagelighed for infektioner (dvs. du bliver nemmere syg) og et reduceret respons på vaccination (altså vaccinationer beskytter dig ikke lige så effektivt).

soevnmangel

Søvnunderskud forringer produktionen af antistoffer

Og ovenstående forsøg er ikke de eneste, der er kommet frem til dette resultat. University of Pittsburgh har også lavet et studie om dette, i takt med at flere og flere af os er i kronisk søvnunderskud. Her undersøgte forskerne vores evne til at udvikle antistofrespons på hepatitis B-vaccinationen. Antistoffer laves af immunsystemet for at identificere og neutralisere fremmedobjekter som f.eks. virusser.

Studiet involverede 125 voksne mellem 40 og 60 år. Hver deltager fik de tre doser af hepatitis B-vaccinationen; den første og anden med en måneds mellemrum og en tredje booster efter seks måneder. Antistoffer blev målt før anden og tredje vaccination og igen seks måneder efter den sidste vaccination. Alle deltagerne førte en søvnjournal, og 88 deltagere blev udstyret med elektriske søvnmonitorer.

Forskerne fandt frem til, at folk, der sover færre end seks timer i gennemsnit per nat, var langt mindre tilbøjelige til at udvikle antistofrespons mod vaccinationen og var dermed mere tilbøjelig (hele 11,5 gange) til at være ubeskyttet af vaccinationen sammenlignet med dem, der sov mere end syv timer per nat i gennemsnit. Selve søvnkvaliteten virkede ikke til at have en effekt på vaccinationen. Også disse forskere mener, at det kan forklares med sammenhængen mellem søvnmangel og et svækket immunsystem.

Opsummering
Studier med både hepatitis A og B-vaccinationer samt influenzavaccinationen har alle vist, at vaccinationerne ikke har samme beskyttende effekt på mennesker, der er i søvnunderskud.

I et studie fra University of Pittsburgh fandt forskere frem til, at personer der i gennemsnit sov mindre end 6 timer hver nat, udviklede langt færre antistoffer efter hepatitis B-vaccinationer, og var 11,5 gange mere tilbøjelige til at være ubeskyttede af vaccinen.

Dette menes at ske, fordi søvnmangel svækker immunsystemet, så man nemmere får infektioner/bliver syg, samt reduceret respons på vaccinationer.

Det kan altså ikke siges klarere end, at hvis du vil have den bedst mulige effekt af dine vaccinationer, så sørg for at få din nattesøvn.

Ville en god nats søvn hjælpe på COVID-19 vaccinen?

En god nats soevn

Og nu til det store spørgsmål vi alle har ventet på. Har søvnmangel også en negativ effekt på COVID-19 vaccinationen? Desværre er der endnu ikke noget endegyldigt svar på dette spørgsmål, da vaccinen endnu er så ny, at der fortsat mangler forskning på området.

Der er tydelig forskel på, hvordan de forskellige COVID-19 vacciner virker, og der lader også til at være individuelle forskelle.

Men som nævnt i foregående afsnit, har søvnmangel indtil videre vist sig at have en negativ indvirkning på effekten af vaccinationer.

Det positive er dog, at flere forskere mener, vi har sovet mere under pandemien grundet nedlukninger og hjemmearbejde. Men der mangler fortsat videnskabelig evidens for at komme med en konklusion på, om søvnmangel har sammen effekt på COVID-19 vaccinen, som det har på f.eks. influenza og hepatitis A og B-vaccinationerne.

Opsummering
Det er endnu uvist, hvor stor en sammenhæng der findes mellem søvn og COVID-19 vaccinerne. Årsagen til dette er, at vaccinerne endnu er så nye, at der fortsat mangler studier på området.

Men ser man på forskningsresultater fra andre vacciner, kunne meget tyde på, at søvn generelt spiller en vigtig rolle for kroppens immunrespons samt produktion af antistoffer.

Hvordan virker vacciner?

Hvordan virker vacciner

Bakterier er overalt, både i vores omgivelser og inde i os selv. Kroppen har mange måder at beskytte og forsvare sig selv mod bakterier (bakterier, der forårsager sygdomme). F.eks. fungerer huden som en beskyttende barriere, der skal forhindre dårlige bakterier i at komme ind i kroppen. Men når de alligevel slipper ind, er det vores immunsystem, der bliver sat i gang og skal bekæmpe dem.

En del af immunsystemets funktion er at producere antistofrespons mod bakterierne. Tænk på antistoffer som værende små soldater i kroppens forsvarssystem, og de arbejder med resten af immunsystemet for at ødelægge det fremmede, der er trængt ind i kroppen og dermed stoppe sygdommen.

Når kroppen producerer antistoffer, producerer den også antistofproducerende hukommelsesceller, hvilket gør, at bliver vi ramt af den samme bakterier igen, er antistofferne langt hurtigere og mere effektive til at reagere.

Vacciner indeholder svagere eller inaktive dele af en særlig organisme (antistof), som trigger et immunrespons i kroppen. Vacciner giver ikke personen sygdommen, men de gør, at immunsystemet responderer, som om det var sygdommen.

Nogle vacciner kræver flere doser, der skal gives med ugers eller måneders mellemrum. Det er nogle gange nødvendigt for at tillade produktionen af antistoffer med lang levetid og produktionen af hukommelsesceller. På den måde er kroppen trænet til at bekæmpe sygdommen, hvis den rammer i fremtiden.

Når man bliver vaccineret, er man sandsynligvis beskyttet mod sygdommen, men det er ikke alle, der kan vaccineres – f.eks. hvis man har et meget svagt immunsystem eller har visse allergier. Men disse personer kan faktisk stadig være beskyttede, hvis de lever blandt andre, der er vaccineret. Når mange i et miljø er beskyttet, er det nemlig sværere for bakterierne at overleve.

Dette kaldes for flokimmunitet. Det er vigtigt for dem, der ikke kan blive vaccineret. Bemærk, at ingen vaccine giver 100% beskyttelse, og flokimmunitet giver heller ikke fuld beskyttelse til dem, der ikke kan blive vaccineret. Men alt i alt, beskytter vacciner ikke kun dig selv; de beskytter også dem omkring dig.

Opsummering
Når man får en vaccine, eksponere man kroppen for svagere eller inaktive dele af sygdomme samt antistoffer, hvilket trigger et immunrespons. Dette sker fordi kroppen tror, at det er sygdommen, der er kommet ind i kroppen.

Vacciner giver os ikke sygdommen, men gør at immunsystemet responderer, som om vi havde fået sygdommen ind i kroppen. Dette gør, at immunsystemet producerer antistoffer og hukommelsesceller, så kommer den ”rigtige” bakterie eller virus en dag ind i kroppen, vil vi være langt bedre beskyttet, fordi kroppen er trænet til at bekæmpe sygdommen.

Men husk, at ingen vaccine giver 100% immunitet, trods de beskytter os langt bedre mod visse sygdomme, end hvis vi ikke var vaccinerede.

Hjælp dit immunsystem på vej med disse tricks

Hjealp dit immunsystem

Selvom du har fået alle de vacciner, du skal, er det stadig vigtigt at have et stærkt og velfungerende immunsystem, der kan bekæmpe fremmedstoffer og ondsindede organismer. Og bliver vi syge vil et stærkt immunsystem også gøre, at vi bliver hurtigere raske.

Desværre er der ingen mirakelkur eller en lille pille, du kan tage for at få et stærkt og sundt immunsystem. Det kan på nuværende tidspunkt kun ske gennem en sund livsstil.
Her får du nogle gode tips til at booste dit immunsystem, fra Harvard Medical School:

🔹 Lad være med at ryge.
🔹 Spis en kost rig på frugt og grønt.
🔹 Motioner jævnligt.
🔹 Hold en sund vægt.
🔹 Hvis du drikker alkohol, så drik det i moderate mængder.
🔹 Få nok søvn.
🔹 Vask hænder og gennemsteg dit kød, for at undgå infektioner.
🔹 Minimer stress
🔹 Få de anbefalede vacciner.

Kildeliste

Harvard-Medical-School-Logo

Harvard Medical School udgav d. 15. februar 2021 artiklen ”How to boost your immune system”. Artiklen omhandler, hvordan du kan booste dit immunsystem. Der er desværre ingen genvej til et sundt, stærkt og velfungerende immunsystem. Det skal ske gennem en sund livsstil; blandt andet med en sund kost, regelmæssig motion, ingen rygning, kun alkohol i moderate mængder, nok søvn osv.

World-Health-Organization-WHO-Logo

Dette er WHO’s forklaring på, hvordan vacciner beskytter. Vacciner indeholder svagere eller inaktive dele af en særlig organisme (antistof), som trigger et immunrespons i kroppen. Vacciner giver ikke personen sygdommen, men gør at immunsystemet responderer, som om det var sygdommen. Artiklen er udgivet den 08/12/2020.

University of Pittsburgh logo

University of California San Francisco udgav d. 1. august 2012 artiklen “Sleep Affects Potency of Vaccines”. Artiklen omhandler et studie lavet af University of Pittsburgh. Gennem studiet fandt forskere frem til, at folk, der sov færre end seks timer i gennemsnit per nat var mindre tilbøjelige til at udvikle antistofrespons efter hepatitis B-vaccinationen, og var langt mere tilbøjelige (11,5 gange) til at være ubeskyttet af vaccinen, end folk der sov mere end syv timer per nat i gennemsnit.

Uppsala universitet logo

Forskere fra Uppsala University i Sverige har analyseret på sammenhængen mellem søvn og COVID-19 vaccinationen. Gennem studiet konstaterer forskerne, at vaccinerne endnu er så nye, der ikke er lavet undersøgelser nok til at komme med et endegyldigt svar på, hvor meget vaccinerne påvirkes af søvn. Studiet blev udgivet d. 12. marts 2021.

vidensråd for forebyggelse logo

I 2015 udgav Vidensråd for Forebyggelse en rapport om søvn og sundhed. Rapporten kommer blandt andet ind på søvnmangel og effekten af vaccinationer. Her har studier vist, at er man i søvnmangel, beskytter vaccinationer ikke lige så effektivt, som når man får vores søvn. Dette er blandt andet fordi vores immunsystem svækkes ved manglende søvn, hvilket reducerer immunresponsen på vaccinationer.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Modtag vores nyhedsbrev
Vores nyhedsbrev har fokus på nyeste forskning indenfor søvn. Vi opsummerer spændende nyheder og kommer med gode råd. Nyhedsbrevet kan til en hver tid afmeldes.
  • Direkte fra fabrikken
  • Håndbyggede senge
  • Skandinavisk design
  • 100 dages tryghedsgaranti