Dansk
DKK

Søvn & immunsystemet

Måske du har prøvet at være i søvnmangel over en længere periode og erfaret, at du nemmere bliver forkølet og syg i det hele taget. I så fald er du ikke ene om dette; mange mennesker hævder, at de bliver oftere syge, når de sover for lidt. Og der er faktisk noget om snakken. Vores søvn har nemlig en stor indflydelse på vores immunsystem. Flere studier har vist, at er vi i søvnmangel, svækkes vores immunsystem markant, og det kan føre til en hel række af sygdomme, som er langt værre end en forkølelse. Får vi derimod den søvn, vi skal have, kan vores immunsystem langt bedre gøre sit job; at holde os sunde og raske.

Hvordan virker immunsystemet? 

Der er nok ingen, der er i tvivl om vigtigheden af at have et stærkt og velfungerende immunsystem, men hvordan fungerer immunsystemet overhovedet? Det er mere end 100 år siden, at man først blev klar over den beskyttende evne, immunsystemet har, og man gør stadig brug af de tidligere observationer. Immunsystemet bliver også nogle gange omtalt som en slags forsvarsmaskine.

Immunsystemet er helt essentielt, og det har en vigtig rolle. Nemlig at beskytte din krop fra skadelige bakterier, virus og celleforandringer, der kan gøre dig syg. Så længe dit immunsystem kører, som det skal, bemærker du det sådan set ikke. Men hvis det ikke fungerer, som det skal, så vil du blive syg. 

Hvordan påvirker søvn immunsystemet?

Søvn og vores døgnrytme har en stor indflydelse på vores immunsystem og dets funktioner. Undersøgelser har vist, at T-celler (også kendt som vores immunceller) og produktionen af pro-inflammatoriske cytokiner (signalstoffer, der får cellerne til at tale sammen) peaker i den tidlige nattesøvn. 

Men hvordan mere præcist – og måske en anelse mere forståeligt – er søvn egentlig med til at styrke immunsystemet? Forskere mener, at en god søvn hjælper T-celler i kroppen med at bekæmpe infektioner. Det er forskere fra Tyskland, der har fundet ud af, at man forbedrer sine T-celler, når man sover. Disse T-celler – eller immunceller – bekæmper f.eks. celler, der er har fået en virus som eksempelvis influenza, HIV, herpes og kræftceller. Det, der mere præcist sker, når vi sover er, at vores niveau af adrenalin og noradrenalin (begge er stresshormoner) er lavere, end når vi er vågne. Sagt med andre ord; kroppen er bedre i stand til at bekæmpe disse celler om natten, når vores niveau af adrenalin og noradrenalin er lavere.

Søvnmangel og immunsystemet

Flere studier har påvist, at kronisk søvnmangel svækker immunsystemet markant. Det fører ganske enkelt til, at vores immunsystem ikke virker lige så godt, som det gør, når vi får en optimal mængde søvn af god kvalitet. Ikke blot har vi lettere ved at blive syge med f.eks. en forkølelse; vi risikerer også at få en kronisk betændelsestilstand i kroppen, hvilket kan føre til blandt andet hjertekarsygdomme og type 2-diabetes. Samtidig har et studie fra University of Washington påvist, at ved kronisk søvnmangel lukker kroppen ned for det ”program”, der er med til at sikre, at vores immunrespons cirkulerer hvide blodceller.

Der sker ikke noget ved at have en enkelt nat i ny og næ med søvnmangel, men længere perioder med dårlig eller manglende søvn forringer immunsystemet.

Gode råd til at styrke dit immunforsvar 

Hvad kan vi så gøre for at styrke vores immunsystem? Overordnet set handeler det om at have en sund livsstil. Det betyder blandt andet: 

  • Undgå rygning
  • Motioner regelmæssigt
  • Hvis du drikker alkohol, så drik det i moderate mængder
  • Få nok søvn og god søvn
  • Vask dine hænder ofte for at undgå bakterier (eller sprit af)
  • Minimer stress
  • Få de vacciner, der anbefales

Så hvis du gerne vil have et sundt, stærkt og velfungerende immunsystem, skal du sådan set ”bare” sørge for at have en sund livsstil og selvfølgelig sørge for at få din skønhedssøvn.