CHATTEN ER ÅBEN HVER DAG KL. 9-23
Håndbyggede senge
4.9 ★ på Trustpilot
Skandinavisk design
100 dages tryghedsgaranti

Søvn & immunsystemet

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest

Hvad du lærer i denne artikel:

Denne artikel anvender studier fra blandt andet:
Harvard-Medical-School-Logo
københavns universitet logo
Imperial College London logo
University of Tübingen logo
University of Washington Health Sciences logo
Vidste du, at?

Man forbedrer sine T-celler, når man sover. T-cellerne er de immunceller, der aktivt bekæmper infektioner af eksempelvis influenza, HIV, herpes og kræftceller.

Snefrid-fjall-180x200-blaa-Nordic-Dream-kontinentalseng
Snefrid Fjäll 180x200

fra 11.995 kr. - Spar 55%

Elevationsseng-180x200-Graa-Ragna-Fjall-Nordicdream-dk
Ragna Fjäll - 180x200

fra 14.995 kr. - Spar 57%

Vidste du, at?

Søvnmangel kan føre til følgesygdomme som type-2 diabetes og hjertekarsygdomme, eller en decideret immundefekt.

Vidste du, at?

Er man i søvnmangel, bliver man nemmere inficeret af vira og bakterier. Dette er også årsagen til, at man ofte bliver syg efter stressede perioder.

Aura Nordlys - 180x200

fra 21.995 kr. - Spar 54%

Måske du har prøvet at være i søvnmangel over en længere periode og erfaret, at du nemmere bliver forkølet og syg i det hele taget. I så fald er du ikke ene om dette; mange mennesker hævder, at de bliver oftere syge, når de sover for lidt. Og der er faktisk noget om snakken. Vores søvn har nemlig en stor indflydelse på vores immunsystem.

Flere studier har vist, at er vi i søvnmangel, svækkes vores immunsystem markant, og det kan føre til en hel række af sygdomme, som er langt værre end en forkølelse. Får vi derimod den søvn, vi skal have, kan vores immunsystem langt bedre gøre sit job; at bekæmpe antigener og dermed holde os sunde og raske.

Hvordan virker immunsystemet?

Der er nok ingen, der er i tvivl om vigtigheden af at have et stærkt og velfungerende immunsystem, men hvordan fungerer immunsystemet overhovedet? Vi vil her forsøge at give dig en grundlæggende forståelse af, hvordan dit immunsystem virker.

Det er mere end 100 år siden, at man først blev klar over den beskyttende evne, immunsystemet har, og man gør stadig brug af de tidligere observationer. Immunsystemet bliver også nogle gange omtalt som en slags forsvarsmaskine.

Immunsystemet er helt essentielt, og det har en vigtig rolle. Nemlig at beskytte din krop fra skadelige substanser, bakterier, virus og celleforandringer, der kan gøre dig syg. Immunsystemet består af flere organer, celler og proteiner. Så længe dit immunsystem kører, som det skal, bemærker du det sådan set ikke. Men hvis det ikke fungerer, som det skal, så vil du blive syg.

Det skal også siges, at bakterier og virus, som din krop ikke er stødt på før, sandsynligvis vil gøre dig syg. Nogle af disse kan kun gøre dig syg én gang; det gælder f.eks. skoldkopper.

Havde vi ikke et immunsystem, ville vi ikke kunne bekæmpe de skadelige ting, der kommer udefra eller udvikles inde i kroppen. Immunsystemet skal, udover at bekæmpe bakterier, virusser, parasitter, svamp og lignede, også neutralisere skadelige substanser og bekæmpe ændringer i kroppen, der skaber sygdom, som f.eks. kræftceller. Immunsystemet er også en fundamental del af fysiologiske processer som f.eks. udvikling, reproduktion og sårheling.

Immunsystemet kan aktiveres af mange forskellige ting, som kroppen ikke genkender som sine egne. De er kaldet antigener. Antigener kan f.eks. være svamp og virusser. Når disse antigener sætter sig fast på specielle receptorer på immuncellerne (også kaldet T-celler), sker der en proces i kroppen. Kroppen lagrer information om antigenerne, og hvordan den skal bekæmpe dem. Det betyder, at næste gang kroppen kommer i kontakt med antigenet, kan den genkende den med det samme og hurtigere bekæmpe den.

Der sker nogle gange det, at immunsystemet tror, at kroppens egne celler er fremmede celler, hvorfor immunsystemet går til angreb på sunde og raske celler i kroppen. Dette kaldes for autoimmun respons.

Opsummering
Vores immunsystem er en af de primære kræfter, der er med til at holde os sunde og raske. Hvis vores immunsystem af den ene eller anden årsag er svækket, vil vi blive syge.

Immunsystemet bekæmper både skadelige ting, der kommer udefra, det kan f.eks. være virusser, men immunsystemet bekæmper også ændringer inde i kroppen, der kan føre til sygdom, som f.eks. kræftceller.

Men immunforsvaret har også andre funktioner end at holde os raske. Det er eksempelvis også medvirkende til at sørge for vores udvikling, reproduktion og sårheling er normal.

Hvordan søvn påvirker immunsystemet

Immunsystemet under søvn - Nordic Dream

Søvn og vores døgnrytme har en stor indflydelse på vores immunsystem og dets funktioner. Undersøgelser har vist, at T-celler (også kendt som vores immunceller) og produktionen af pro-inflammatoriske cytokiner (signalstoffer, der får cellerne til at tale sammen) peaker i den tidlige nattesøvn, mens immunceller med øjeblikkelig effekt, som f.eks. cytotoxic natural killer celler og anti-inflammatoriske cytokiner, peaker, mens vi er vågne om dagen.

Det har også vist sig, at i nattesøvnen, efter man har fået hepatitis A vaccinen, producerer kroppen flere antigen specifikke T-celler. Tilsammen indikerer disse ting, at søvn har en vigtig rolle for vores immunsystem. Det ser især ud til, at det er i den langsomme bølgesøvn, disse ting sker.

Men hvordan mere præcist – og måske en anelse mere forståeligt – er søvn egentlig med til at styrke immunsystemet? Forskere mener, at en god søvn hjælper T-celler i kroppen med at bekæmpe infektioner. Bemærk her, at det i førnævnte forsøg med hepatitis A vaccinen netop er T-celler, kroppen producerer flere af i natten efter vaccinen (hvis vi altså sover vel at mærke).

Det er forskere fra Tyskland, der har fundet ud af, at man forbedrer sine T-celler, når man sover. T-celler er immuncellerne. Disse T-celler – eller immunceller – bekæmper f.eks. celler, der er har fået en virus som eksempelvis influenza, HIV, herpes og kræftceller. Det, der mere præcist sker, når vi sover, er, at vores niveau af adrenalin og noradrenalin (begge er stresshormoner) er lavere, end når vi er vågne. 

Det betyder, at integrinerne (membranproteiner) klistrer mere, og det er vigtigt for T-cellerne, når de skal slå kræftceller og celler med infektion ihjel. For at de kan slå disse celler ihjel, bliver de nemlig nødt til at komme i direkte kontakt med dem, og den klistrethed, der kommer fra integrinerne gør denne kontakt bedre. Sagt med andre ord; kroppen er bedre i stand til at bekæmpe disse celler om natten, når vores niveau af adrenalin og noradrenalin er lavere.

T-celler har en vigtig rolle, når det kommer til vores immunsystem. Når celler i kroppen opdager, at der er en celle med infektion, aktiverer de integrinerne, hvilket tillader dem at sætte sig fast på cellerne med infektion og slå dem ihjel.

De tyske forskere sammenlignede T-celler hos sunde og raske frivillige, der enten sov eller holdt sig vågne hele natten. Resultaterne indikerede, at søvn har potentiale til at forbedre funktionen af T-cellerne. Hvis man sover dårligt (eller for lidt), kan stresshormoner påvirke T-cellerne, så de ikke fungerer lige så godt.

Og det er ikke kun hos mennesker, at det har vist sig, at søvn er godt. Det har det også hos mus. Et studie på tværs af landegrænser, med bland andet Harvard Medical School i USA, Medical University of Vienna i Østrig og University of Lausanne i Schweiz, har påvist vigtigheden af søvn hos mus.

De mus der fik en god nattesøvn, havde lavere risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme og åreforkalkning, fordi der er en forbindelse mellem en god nats søvn og hjernen, knoglemarv og blodkar. Omvendt havde musene med dårlig og fragmenteret søvn en markant højere disponering for disse sygdomme.

Opsummering
Søvn er helt essentielt for vores immunsystem og dermed vores sundhed, da immunsystemet primære opgave er at være med til at holde os fit for fight. Når vi sover, er niveauet af adrenalin og noradrenalin (begge stresshormoner) lavere, og det er medvirkende, at vores T-celler (også kendt som vores immunceller) langt bedre kan gøre deres arbejde; at bekæmpe celler med infektion.

Får vi ikke en god kvalitetsøvn gør stresshormonerne, at T-cellerne ikke kan udføre deres job lige så effektivt, og dermed bliver vores immunsystem altså ringere. Endvidere viser studier på mus, at søvn er med til at minimere risikoen for hjertekarsygdomme og beskytte mod åreforkalkning.

Søvnmangel og immunrespons

Søvn forskning og immunsystemet - Nordicdream.dk

Søvn har, som tidligere nævnt, en stor indflydelse på vores immunsystem. Det har nemlig brug for søvn, for at kunne fungere optimalt.

Der sker ikke noget ved at have en enkelt nat i ny og næ med søvnmangel, men længere perioder med dårlig eller manglende søvn forringer immunsystemet.

Et studie fra Harvard Medical School, University of Tübingen og University of Lübeck har påvist, at langvarig søvnmangel fører til en stigning i markører for inflammatorisk aktivitet. Dette sker allerede ved små mængder søvnmangel (f.eks. hvis vi går fra otte til seks timers søvn). Hvis vi hele tiden er i sådan en betændelsestilstand (om end den er svag), kan det føre til blandt andet type 2-diabetes og hjertekarsygdomme.

Søvnmangel fører også til en decideret immundefekt. Søvn styrker det adaptive immunrespons mod invaderende bakterier og virusser. Eksempelvis bliver man lettere forkølet, hvis man er i søvnmangel. Undersøgelser har også vist, at blot seks dage med begrænset søvn forringer immunresponset markant på influenzavaccinen.

Og faktisk er yderligere forklaringer på, hvorfor så mange af os nok har oplevet at blive nemmere syge, hvis vi er i søvnmangel; nemlig vores blodceller.

Et hold forskere fra University of Washington tog blodprøver fra 11 par identiske tvillinger med forskellige søvnmønstre. Her fandt man ud af, at tvillingen, der sov færrest timer, havde et ringere immunsystem sammenlignet med tvillingen, der sov flere timer. Kronisk søvnmangel lukker simpelthen ned for det ”program”, der er involveret i, at vores immunrespons cirkulerer hvide blodceller.

Opsummering
Flere studier har påvist, at kronisk søvnmangel svækker immunsystemet markant. Det fører ganske enkelt til, at vores immunsystem ikke virker lige så godt, som det gør, når vi får en optimal mængde søvn af god kvalitet.

Ikke blot har vi lettere ved at blive syge med f.eks. en forkølelse; vi risikerer også at få en kronisk betændelsestilstand i kroppen, hvilket kan føre til blandt andet hjertekarsygdomme og type 2-diabetes.

Samtidig har et studie fra University of Washington påvist, at ved kronisk søvnmangel lukker kroppen ned for det ”program”, der er med til at sikre, at vores immunrespons cirkulerer hvide blodceller.

Gode råd til at styrke dit immunforsvar

Nu har vi talt meget om, hvad der sker med immunsystemet, hvis vi er i søvnunderskud. Men udover selvfølgelig at få en god nats søvn (gerne hver nat), hvad kan vi så gøre for at styrke vores immunsystem?

For det første skal du sørge for at have en sund livsstil. Det betyder blandt andet:

🔹 Undgå rygning
🔹 Motioner regelmæssigt
🔹 Hav en sund/normal vægt
🔹 Hvis du drikker alkohol, så drik det i moderate mængder
🔹 Få nok søvn
🔹 Vask dine hænder ofte for at undgå bakterier (eller sprit af)
🔹 Sørg for at gennemstege dit kød for at undgå bakterier
🔹 Minimer stress
🔹 Få de vacciner, der anbefales

Så hvis du gerne vil have et sundt, stærkt og velfungerende immunsystem, skal du sådan set ”bare” sørge for at have en sund livsstil og selvfølgelig sørge for at få din skønhedssøvn.

Kildeliste

Harvard-Medical-School-Logo

Denne artikel blev udgivet den 13/02/19 på nature.com. Artiklen gennemgår et studie lavet på mus, af forskere fra blandt andet Harvard Medical School og University of Lausanne i Schweiz. I studiet fandt man frem til, at mus med en god nattesøvn havde mindre risiko for hjertekarsygdomme, og de var også bedre beskyttet mod åreforkalkning, fordi der er en forbindelse mellem søvn og hjernen, blodkar og knoglemarv, hvilket er med til at beskytte musene mod åreforkalkning. Dette var dog kun tilfældet ved de mus, der fik en god nattesøvn.

Imperial College London logo

Artiklen ”The Role of the Immune System Beyond the Fight Against Infection” er udarbejdet af forskere fra Imperial College London. I artiklen beskrives, hvordan immunsystemet har langt flere funktioner udover at bekæmpe bakterier, virusser, ændringer i celler inde i kroppen, f.eks. kræftceller. Immunsystemet har eksempelvis blandt andet at gøre med vores udvikling, reproduktion og sårheling.

University of Tübingen logo

Et studie af forskere fra University of Tübingen og University of Lübeck i Tyskland, udgivet online hos National Center for Biotechnology Information den 10/11/11, går i dybden med, hvordan søvn påvirker immunsystemet. Forskellige undersøgelser har nemlig vist, at søvn er ganske vigtig for vores immunsystem. F.eks. bliver der refereret til en undersøgelse, der er lavet med hepatitis A vaccinen. Her har det vist sig, at kroppen i natten efter vaccinen, producerer flere antigene T-celler.

københavns universitet logo

Artiklen “Gαs-coupled receptor signaling and sleep regulate integrin activation of human antigen-specific T cells” blev udgivet den 12/02/19 på Journal of Experimental Medicine og omhandler et studie i T-celler og søvn. Studiet blev lavet i samarbejde med forskere fra Københavns Universitet, University of Tübingen og University of Lübeck i Tyskland.

harvard health publishing logo

”How to boost your immune system” blev udgivet på Harvard Health Publishing, som er en del af Harvard Medical School. Artiklen blev udgivet den 15/02/2021. Artiklen kommer ind på flere ting, vi kan gøre for at give vores immunsystem et boost, men i bund og grund handler det om helt generelt at leve en sund livsstil; dvs. blandt andet at undgå rygning, få nok søvn, nok motion, holde en sund vægt, minimere stress osv.

University of Washington Health Sciences logo

Denne artikel blev udgivet på ScienceDaily den 27/01/17 og er skrevet ud fra et studie, som forskere på University of Washington Health Sciences/UW Medicine har lavet. I studiet undersøgte man identiske tvillinger med forskellige søvnrytmer. Forskerne fandt frem til, at tvillingerne, der fik mindst søvn, havde et dårligere immunsystem end deres tvilling, der fik nok søvn. Det blev også påvist, at kronisk søvnmangel ganske enkelt lukker ned for det ”program”, der er involveret i, at vores immunrespons cirkulerer hvide blodceller.

university of lübeck logo

Dette studie, lavet af forskere fra blandt andet University of Tübingen og University of Lübeck i Tyskland samt Harvard Medical School, blev udgivet online den 27/02/2019. Studiet fandt frem til, at længerevarende søvnmangel kan føre til kronisk, systematisk inflammation i kroppen, hvilket er forbundet med sygdomme som f.eks. type 2-diabetes, hjertekarsygdomme, åreforkalkning og neurodegenerative sygdomme (sygdomme, hvor der sker en gradvis, oftest langsom, nedbrydning af hjernen og dens funktioner).

National Center for Biotechnology Information

Artiklen “How does the immune system work?” er udgivet på National Center for Biotechnology Information’s hjemmside. Den er senest opdateret den 23/04/20. Artiklen forklarer forholdsvis overordnet og enkelt, hvordan immunsystemet fungerer, og hvad funktionen af immunsystemet er.

Healthline logo

Artiklen ”How sleep Strengthens Your Immune System” er udgivet på healtline.com den 20/02/19 og forklarer, hvordan søvn er med til at styrke vores immunsystem. I artiklen refereres til en undersøgelse, som et hold tyske forskere har lavet. Her er de nået frem til, at søvn gør, at vores T-celler (også kendt som vores immunceller) fungerer bedre, mens for lidt eller for dårlig søvn gør, at de fungerer ringere. Dette skyldes blandt andet, at vores niveau af adrenalin og noradrenalin (begge stresshormoner) er lavere, når vi sover.

vidensråd for forebyggelse logo

Denne rapport er udgivet af Vidensråd for forebyggelse og omhandler søvn og sundhed. Rapporten kommer også ind på vigtigheden af søvn i forhold til immunforsvaret. Vores immunsystem bliver markant forringet ved søvnmangel, og der er f.eks. også en forringet immunrespons ved influenzavaccinen ved blot seks dages søvnmangel. Der er også en korrelation mellem søvnmangel og forkølelse.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Modtag vores nyhedsbrev
Vores nyhedsbrev har fokus på nyeste forskning indenfor søvn. Vi opsummerer spændende nyheder og kommer med gode råd. Nyhedsbrevet kan til en hver tid afmeldes.
  • Direkte fra fabrikken
  • Håndbyggede senge
  • Skandinavisk design
  • 100 dages tryghedsgaranti