Dansk
DKK

Skærmtid & Søvn

Inden kunstigt lys blev opfundet, levede mennesker efter solens rytme og vi tilbragte primært vores aftener i mørke eller i skæret fra olielamper og stearinlys. I dag er mange af os eksponeret for lys – i særdeleshed blåt lys – om aftenen fra blandt andet smartphones, tablets, computere og TV. Det er naturligvis praktisk på mange måder, men vi betaler også en pris for at bade os selv i blåt lys, især når det kommer til vores søvn.

Blåt lys undertrykker blandt andet udskillelsen af melatonin – også kendt som vores søvnhormon. Det gør vores søvn kortere, og forringer søvnkvaliteten, hvilket er linket til en øget risiko for depression, diabetes og hjertekarsygdomme. Men bare rolig; vi giver dig et par tips til, hvordan du kan håndtere blåt lys om aftenen.


Hvad er blåt lys?

Det er ikke alle lysfarver, der har den samme effekt. Blå bølgelængder er fordelagtige i løbet af dagen, fordi de giver et boost til vores opmærksomhed, reaktionstider og humør. Til gengæld forstyrrer blåt lys vores døgnrytme og dermed vores nattesøvn. Vi udsættes blandt andet for blåt lys, når vi kigger på vores telefoner, computere og tablets.

Døgnrytmen hjælper os blandt andet med at falde i søvn om aftenen og vågne om morgenen. Døgnrytmen er også med til at regulere vores hormoner, kropstemperatur og fordøjelse.
Sådan påvirkes din søvn af blåt lys​

Et studie foretaget af the University of Haifa og Assuta Sleep Clinic har vist, at blåt lys ikke blot ødelægger længden af vores søvn, men også kvaliteten af vores søvn. 

I studiet deltog 19 sunde deltagere i alderen 20 til 29, der ikke vidste, hvad formålet med studiet var. Studiet viste, at i gennemsnit forkortede blåt lys søvnen med 16 minutter. Samtidig undertrykte det blå lys produktionen af melatonin – det hormon, der udskilles om aftenen og spiller en central rolle i at gøre os søvnige. Derved forstyrrede den manglende melatonin kroppens biologiske ur.

Derudover påviste studiet, at blåt lys havde en effekt på kropstemperaturen, idet temperaturen forblev den samme gennem hele natten frem for at falde, som er kroppens normale proces.

Endvidere vågnede deltagerne flere gange om natten, når de var udsat for blåt lys, og deltagerne sagde, at de følte sig mere trætte og i dårligere humør efter at have været udsat for blåt lys.

"Er man i søvnmangel, bliver man nemmere inficeret af vira og bakterier. Dette er også årsagen til, at man ofte bliver syg efter stressede perioder."

Et andet studie, der er lavet af University of Colorado Boulder, fandt frem til, at hvis vi udsættes for naturligt lys, synkroniseres vores døgnrytme med solen, således at begyndelsen af den indre biologiske nat starter ved solnedgang og slutter ved solopgang.

Med vores moderne hverdag med kunstigt lys er det de færreste af os, hvis døgnrytme er synkroniseret med solen. Det kunstige lys samt mindre sollys gør, at vores døgnrytme forsinkes, fordi vi udsættes for kunstigt lys om aftenen.

Gode råd til at håndtere blåt lys om aftenen

Der er en række ting, du kan gøre for at reducere eksponeringen for blåt lys om aftenen. Du kan ganske let investere i et par briller, der holder blåt lys ude. Studier har vist, at har man disse briller på, påvirkes vores døgnrytme og udskillelsen af melatonin i langt mindre grad. 

Hvis muligt er det også en god ide at holde dig fra skærme/elektronik et par timer før sengetid og få så meget dagslys som mulig i løbet af dagen. Du kan også downloade f.lux til din computer, iPad og iPhone og Twilight til din Android, der ændrer lysfarven udsendt af skærmene.